Brrum Logo

SV / EN


Storm Timber, 2019

När stormen Alfrida passerade över Skandinavien den 1-2 januari 2019 fälldes så mycket som 500 000 m3 träd i Stockholms skärgård. Särsö är en ö som delvis ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen och nås med kollektivtrafik från Stockholms innerstad. Istället för att transportera bort de stormfällda träden visar vi med detta projekt en hållbar metod för att förfina virket på plats.

Bordet, pallarna och bänkarna är alla gjorda av ek och furu som föll på Särsö under stormen Alfrida. De är utplacerade på olika platser på ön för att användas av besökare och boende. Möblernas ben lånar figurer och siluetter från den lokala snickarglädjen. Ändträet är målat med vit linoljefärg för att tillåta en jämn torkning av träet, samt för att återknyta till den lokala byggnadstraditionen med vita knutar och snickeridetaljer.

Konstruktionen är anpassad till det färska virkets speciella egenskaper. Sammansättningarna, som är speciellt framtagna för projektet, är utvecklade för att öka i styrka och stabilitet när virket torkar.

Brrum i samarbete med möbelsnickare Daniel Garnbeck.


<br>